Jdi na obsah Jdi na menu
 


MX-22 a instalace Duplexu 2,4 GHz

30. 10. 2009

ObrazekDo excelentní vysílačky MX-22 lze jednoduše vložit výměnný modul Duplex TG od fy Jeti a tak provozovat tuto vysílačku na 2,4GHz. Pokud je  však modelář náročnější a přeje si provozovat oba systémy tak, aby mu při časté záměně modulů nehrozilo opotřebování kontaktních nožů, musí použít univerzální modul TU. Zabudování tohoto modulu je pochopitelně náročnější a nezkušený laik by se měl raději obrátit na některou servisní firmu. 

Pro ty zkušenější a zručnější zde poskytnu příklad jak lze s důrazem na velkou pečlivost postupovat :

 

 

 

Přepínač s aretací (zámkem)

Přepínání druhu provozu mezi MHz a GHz nelze provádět formou svitchové propojky, jak je předurčeno na TU modulu neboť odkrytování vysílačky (Tx) není nijak pohodlné, navíc je sešroubována 6 šrouby. Proto je pro snadnější provoz potřeba použít přepínaní, kde by se nemuselo do útrob Tx. Přepínání však musí být bezpečné jak z důvodu spolehlivosti, tak vyloučení náhodného přepnutí mezi systémy. Pro tento účel byl zvolen precizní přepínač s aretací. Přepínač nelze omylem přepnout, jeho změnu polohy lze provést jen s vytažením stopky. Pokud by se zdála cena tohoto vypínače dosti vysoká, tak mohu potěšit a uvést jiný příklad (stránky Hobbyteamu již nefungují, ale cena byla nějakých 800 Kč).

 

Umístění TU modulu není rovněž nijak jednoduché neboť místa ve vysílači není nazbyt. Při ponechání stávající teleskopické antény je výběr místa o to složitější. Snad jediné místečko "tak akorát" se nachází u levé stěny spodního dílu Tx :

TU modul umístěn na boční stěně nastojato (pohled z pravé strany)

Před vlastní manipulací nejprve nutno odpojit Accu. TU modul je v místě, jak ukazuje obrázek připevněn k levému boku krytu dvěma vrstvami oboustranné pásky. Vodiče opatřené na obou koncích konektorem, které jsou součásti balení přestřihneme někde v polovině a s velkou pečlivostí připájíme v  místech podle obrázku. Zkratovací SMD odpor JP2 (000) vypájíme a na jeho místo (pravý kontakt) připájíme červený vodič z výstupu. Před zatavením tav.lepidlem jej naformujeme tak, aby nevadil mechanismu křížového ovladače (knyplu) umístěného v horní části Tx (pohybuje se zde rohatka). Zbývající tři volné vodiče na výstupu a zelený vodič na vstupu buďto demontujeme nebo zaizolujeme, připájené vodiče pojistíme opět např. tavným lepidlem :

Obrazek 

Obrazek 

Obrazek

 Anténu umístíme na čelní stěnu spodního dílu Tx : 

Obrazek

Přepínač umístíme na střed předního panelu pod stávající teleskopickou anténu. Zapojení provedeme dle obrázku. Modré zkratovací propojky vytáhneme a připojení provedeme buďto pomocí konektorů nebo zapájením :

Zapojení přepínače

Propojení s Jetiboxem možno provést přes kontaktní lištu a servokonektor někde v popředí panelu (propojení přes konektor Jack nedoporučuji neboť při zapnutém Tx by mohlo dojít k přepólování nebo zkratování při zasouvání kolíku) :

Obrazek

 

Pohled na kompletní osazení Tx zepředu :

Obrazek

 

Test spojení a varovných, akustických signálů :

 

Na zkoušku a pro zajímavost jsem otestoval přijímač Duplex R5, který byl uzavřen do hrnce s pokličkou a přes dvě panelové stěny sledoval chování a odezvu vysílače a Jetiboxu. Pro ztížení podmínek jsem ještě obě antény Rx nastavil souběžně. Jetibox udával sílu signálů obou antén okolo 3 jednotek a spojení probíhalo bez problému. Pokud vypneme vysílač a znovu zapneme, modul zaznamená tento oslabený signál a dle jeho síly avizuje přerušovaným tónem od jednoho do čtyř po sobě jdoucích tónů, přičemž 4 tóny jsou nejslabší signál. U vysílače jsem se poté snažil pohybem kloubové antény navodit nejslabší signál. I při síle signálu 0 u obou antén Rx (odečítáno na Jetiboxu), stále spojení fungovalo a ani vysílač nevydával varovný tón. Po nejslabším signále o síle jednotky nula (0), přichází označení otazník (?), spojení funguje a vysílač varovný tón ještě nevydává. Až při zaznamenání mínus (-) začne vysílač vydávat varovný tón přerušovaným pípáním. Spojení a odezva serv byla však stále funkční.

 

Email pro dotazy na zabudování modulu a úpravu Tx.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář