Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vestavba modulu Spektrum 2,4GHz (starší)

Vestavba modulu Spektrum 2,4GHz (DSM2, DM9) do vysílače JR PCM 9XII

Byl jsem požádán kolegou "Filipem", zda bych mu nezabudoval nově zakoupený modul 2,4GHz do jeho vysílače. Tento modul se klasicky zapojuje namísto stávajícího VF modulu přes anténní konektor, jak je vidno z následujícího obrázku.

0390.jpg

 

 0522.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takovéto zapojení, ačkoliv jednoduché, přece jen je velmi háklivé na manipulaci s vysílačem. Zejména anténní konektor dost překáží a je vystaven mechanickému poškození. Proto jsem chtěl vyhovět požadavku, aby vodič antény byl veden vnitřkem vysílače a vyčnívající anténní konektor byl demontován, jelikož již není zapotřebí modul často měnit.
Tato úprava je náročnější a vyžaduje značnou pečlivost, proto zde popíšu podrobněji postup, který jsem zvolil:

1. Po rozpojení (rozšroubování) konektoru je zapotřebí imbusovým klíčem povolit zaslepenou zátku a pod ní miniaturním hrotem pájky odpájet jeho konec při neustálém tahu za dosti pevně naraženou dutinku. Případně, nejprve šestihrannou dutinku obnažíme ze smršťovačky a krouživým pohybem uvolníme z tělesa konektoru.

0447.jpg
 
 
 
Dostaneme pak takto ukončený anténní, koaxiální vodič.
0456.jpg

 

 

 

 

2. Vodič již nyní můžeme provléknout zpět přes díru ve vlastní anténě tak, že nejprve demontujeme části antény silnějším povytažením.

0487.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Po odkrytování vlastního modulu klíčem T8H (4 šrouby) odšroubujeme druhou část konektoru. Vodič je zalisován přes průchodku vně kontaktu. Mně stačilo jen kupodivu lehce zatáhnout a celý vodič se vysunul (u dalšího modulu již však bylo spojení pevné a vodič bylo nutno odstřihnout).

0494.jpg

 

 

 

 

Abychom mohli nyní provléct vodič skrz plastový kryt modulu a dno vysílače (ploš.spoj), vyvrtáme v tomto místě 3mm dírku, kterou jehl.pilníčkem zvětšíme pro snadné provlečení vodiče. Budeme-li modul případně demontovat, dírku možno zvětšit pro zpětné provlečení i s napájeným vodičem a jeho miniaturním konektorem.

0443.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Po provlečení, spájíme oba dva konce anténního vodiče k sobě, jak stínění, tak živý a zaizolujeme (zasmrštíme) bužírkou.

0500.jpg

 

 

 

 

 

V modulu uspořádáme vodiče a zajistíme, např. tavnou pistolí. Pokud bude žádoucí modul zaměňovat, vodiče zajistíme např. tmelem, abychom po odpojení miniaturního, anténního konektoru, mohli pak snadno vodiče vytáhnout.

0509.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spodní díl antény jsem nepoužil a anténu nasadil přímo na kruhový výlisek vysílače, kde jsem vůli vystředil odpovídajícím kouskem plast.trubky, čímž se anténa ještě o něco zkrátila a vešel celý vysílač bez vyšroubovávání antény do kufru i s pultem.

0410.jpg

 

 
 
Takto pak vypadá zbudovaný modul bez přečnívajících částí konektoru a anténního vodiče :

0514.jpg

0515.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář